Kendime dair

Ancak her şeye karşın yaşam devam ediyordu.

Ancak her şeye karşın yaşam devam ediyordu.

Kızıl – İki Yalnız İnsanStefan Zweig

Varolan en temel içgüdü hayatta kalmaktır. Hayatta kalmayı istemek doğamızda vardır. Ancak bunun aksini gösteren tek bir örnek vardır; bilerek kendi hayatına son vermek. Kendi isteğinizle ölmenin üç psikolojik nedeni olabilir.

1- Depresyon ya da başka bir zihinsel hastalık yüzünden intihar etmek.

2- Prensipler yüzünden, açlık grevi gibi bir durum ile kendi hayatına son vermek.

3- Başka birini kurtarmak için kendini feda etmek.

Her sebebin tetikleyicisi farklı olmakla beraber, hepsinde ortak bir nokta vardır. “Benlik” yoktur. Fiziksel varlık önemini kaybeder ve kişi kendini bir amaç ile özdeşleştirir. Kişiliğin yerini amaç alır. Amacını gerçekleştiremezse kendini bir hiç gibi hisseder.

Ruhen ölmektense bedenen ölmeyi tercih eder. Başka bir deyişle, prensiplerinden taviz verirse hayatının bir anlamı kalmaz. Kişinin hareketlerine önem vermediği ilk durum bir istisnadır. Ancak bu kişi de psikolojik bir işkence çekmektense ölmeyi tercih eder. Bu aşama söz konusu davranışları değiştirmek ve dramatik, etkili sonuçlar sağlamak için yapay olarak aynı kıstasları ölçü alarak bu psikolojik süreci taklit ediyor. Bu alıştırma ile belli bir davranışı veya düşünce kalıbını değiştirebilir, kendinizi kurtarabilir ya da kazanabilirsiniz.

Görsel kimlik transferi adında bir teknik var. Bu teknikte, insan doğasına karşı değil, onunla uyum içinde çalışıyor. Bir şeyi değiştirmek için aktif çaba harcamadığınız tek aşama budur. Bu teknik, düşünme şeklinizde dramatik bir değişiklik yaratmak için düşüncelerinizi ciddi şekilde rahatsız etmek üzere tasarlanmış zihinsel bir alıştırmadır.

Tepkinizde hemen bir değişiklik olmasa bile alıştırmayı her yapışınızda muhtemelen bilinç düzeyiniz yükselecektir. Bu oldukça rahatsız edicidir çünkü her yapışınızda amacınızı güçlendirerek istemediğiniz tepkiye son vermenizi sağlar.

Her adımı takip edin ve davranışınızı değiştirene kadar her gün beş numaralı maddeyi iki defa okuyun.

1- Önce değiştirmek, son vermek ya da edinmek istediğiniz belirli bir davranış edinin.

2- Daha sonra bu davranışı sürdürmenizin ya da devam ettirememenizin sebeplerini yazın.

3- Bu davranışın size neye mal olduğunu ya da neleri kaçırmanıza neden olduğunu düşünün.

4- Devam etmeniz halinde neleri kaybedeceğinizi hatırlayın.

5- Ve en önemlisi; Geleceğimi değiştirmek için geçmişimin gücünü kullanıyorum. Bugünkü durumuma ulaşmak için çok fazla acı çektim. (3 numaralı maddeyi dikkate alın) Eğer aksi şekilde davranmaya karar vermezsem (1 numaralı madde) acı çekmeye devam edeceğim (4 numaralı madde)

Aynı şekilde davranmaya devam edersem bu kayıp olacak. Ancak bu yeni yönde ilerlersem, bir yatırım olacak. Yapılacak en akıllı iş bana zarar veren bu davranışımdan vazgeçerek yeni bir yönde ilerlemek ve bir değişiklik yapmak. Değişim ilerlemenin doğal bir parçasıdır. Eski davranışlarımı devam ettirmek sadece zaman kaybı. Daha önemlisi, bunu yapmak kendimi güvende hissetmemi sağlıyor. Sadece yeni davranışlarım geçmişimi haklı çıkarabilir. Eski alışkanlıklarımı devam ettirirsem kaybederim.

Artık eskisinden farklı biriyim. Kendimi eski davranışımla özdeşleştiremiyorum. Sadece yeni davranışımla özdeşleştiriyorum. Eğer bu yönde ilerlemezsem, olduğum yerde kalarak acı çekeceğim.

11070cookie-checkAncak her şeye karşın yaşam devam ediyordu.

One Reply to Ancak her şeye karşın yaşam devam ediyordu.

  1. hayatta onemli sey kazanclarımızı nasıl kullanacagimiz degildir. Bunu herkes yapar. Asıl onemli olan kayıplarımızdan ne kazanc sagladigimizi bilmemizdir. Bu da zeka gerektirir, akıllılarla aptallar arasındaki fark budur.

    Abin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir