Programlama, Science, Technology, Teknoloji

İşinize yarayacak birbirinden güzel Yapay Zeka [AI] Siteleri

Yapay zeka teknolojisi gün geçtikçe hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor ve bu sistemlerin amacına uygun kullanımı hiç şüphesiz ki bize her anlamda kolaylık sağlayacaktır. İdealize edilmiş bir yaklaşıma göre yapay zekâ; insan zekâsına özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme (belirtme) , sorun çözme, iletişim kurma, çıkarımsama yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir. Bu sistem aynı zamanda düşüncelerinden tepkiler üretebilmeli (eyleyici yapay zekâ) ve bu tepkileri fiziksel olarak dışa vurabilmelidir.

Gelecekte yapay zekâ araştırmalarındaki tüm alanların birleşeceğini öngörmek zor değil arkadaşlar. Sibernetik bir yaklaşımla modellenmiş bir Yapay BeyinSembolik bir yaklaşımla insan aklına benzetilmiş bilişsel süreçler ve Yapay Bilinç sistemi, insan aklı kadar esnek ve duyguları olan bir İrade(Karar alma yetisi), Uzman sistemler kadar yetkin bir bilgi birikimi ve rasyonel yaklaşımın dengeli bir karışımı sayesinde Yapay Zekâ, gelecekte insan zekâsına bir alternatif oluşturabilir. Bilginin hesaplanması matematiksel gelişme ile mümkün olabilir. Çok yüksek döngü gerektiren NP problemlerin çözümü, satranç oyununda en iyi hamleyi hesaplamak veya görüntü çözümleme işlemlerinde bilgiyi saymak yerine hesaplamak sureti ile sonuca ulaşılabilir.

Bilişim uzmanları, bir insanın hepsi aynı anda paralel olarak çalışan 100 milyar nöron bağlantısının toplam hesap gücünün alt sınırı olan saniyede 10 katrilyon (1.000.000.000.000.000 = {\displaystyle 10^{15}}) hesap düzeyine 2025’te erişeceğini düşünüyorlar.

Beynin bellek kapasitesine gelince, 100 trilyon bağlantının her birine 10.000 bit bilgi depolama gereksinimi tanınırsa, toplam kapasite 10^18 düzeyine çıkıyor. 2020’ye gelindiğinde insan beyninin işlevselliğine erişmiş bir bilgisayarın fiyatının 1000 dolar olacağı tahmin ediliyor. 2030’da 1000 dolarlık bir bilgisayarın bellek kapasitesi 1000 insanın belleğine eşit olacak. 2050’de ise yine 1000 dolara, dünyadaki tüm insanların beyin gücünden daha fazlasını satın alabileceksiniz. 🙂

Gelelim uygulama alanlarına;

Yapay zekanın uygulama alanlarının bazı örnekleri şu şekildedir:

  • Önerici sistemler: Kullanıcıların geçmiş davranışlarına dayanarak yeni içerik önerilmesi. Örneğin, sosyal medya sitelerinde yeni arkadaş, mağazalarda başka bir ürün, gazetede başka bir haber önerileri.
  • Makine çevirisi: Bir dilde ifade edilen cümleyi farklı bir dile çevirmek. Örneğin, Google Translate, Microsoft Tercüman ve Yandex.Çeviri gibi çevrimiçi araçlar.
  • Sinyal işleme: Ses ve görüntü gibi sinyallerin işlenerek bilgi çıkarımı. Örneğin, yüz ve ses tanıma.
  • Prosedürel içerik üretimi: Rassal yöntemler kullanarak yapay içerik üretme. Örneğin, üretimsel müzik ve video oyunlarında prosedürel dünyalar.
  • Regresyon analizi: Geçmiş verilere dayanılarak bir değişkenin gelecekteki değerinin tahmin edilmesi. Örneğin, ekonomik öngörüler, üretim miktarı öngörüleri.
  • Görüntü işleme: Dijital görüntülerde bulunan objeleri tanıma, yerini bulma, sınıflandırma gibi işlemlerin tümü. Yapay zekadan önce bu işlemler Hough dönüşümü gibi kurala dayalı algoritmalar ile sürdürülürken, günümüzde bu kurallar veriden öğrenilmektedir. Görüntülemenin sık kullanıldığı tıp, biyoloji, otomotiv, üretim gibi alanlarda kullanılmaktadır.
  • Makale yazma: Dünyada yapay zeka ile yazılan ilk köşe yazısı 8 Eylül 2020 tarihinde The Guardian gazetesinde yayınlanmıştır. Türkiye’de yapay zekanın yazdığı ilk haber ise Şalom gazetesinde 2018 yılında yayınlanmıştır.

Bu yazıda size çevrimiçi kullanabileceğiniz ve temel anlamda size fayda sağlayabilecek bazı yapay zeka tabanlı çalışan siteleri paylaşacağım.

1 – runwayml.com

Bu web sitesi içerik oluşturmanızda size yardımcı olacak 30 + yapay zeka aracı içerir. Açılış sayfaları, görseller, gerçek zamanlı video düzenleme ve daha fazlasına kadar her şey

2- huemint.com

Markanız, grafikleriniz veya web siteniz için renk kombinasyonları oluşturma konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, başka yere bakmanıza gerek yok. Huemint bir renk paleti üreticisidir ve benzersiz renk kombinasyonları oluşturarak size yardımcı olabilir.

3- imglarger.com

En çok kullandığım siteler arasında. Görüntü kalitesini yükseltmek istediğiniz bir resim var ise imglarger tam size göre. Görüntüleri daha ayrıntılı ve daha net hale getirmek için kaliteyi yükseltebilen birçok araç bulunmakta.

4- magicstudio.com

Magic studio, istenmeyen nesneleri veya öğeleri fotoğraftan birkaç dakika içinde kaldırmanıza yardımcı olabilecek bir pakettir. Çok sayıda fotoğraf çekiyorsanız güçlü ve kullanışlı bir araç

Düzenli olarak kullandığımı ve faydasını gördüğüm bazı AI sitelerini yukarıda paylaştım. Eğer sizin de sürekli kullandığınız ve işinize yarayan siteler var ise yorumlarda bildirin lütfen.

12770cookie-checkİşinize yarayacak birbirinden güzel Yapay Zeka [AI] Siteleri

2 Replies to İşinize yarayacak birbirinden güzel Yapay Zeka [AI] Siteleri

  1. Çağımızın gereksinimlerini fazlasıyla karşılayan, yapay zeka geçmiş ve gelecek arasında adeta ışık tutuyor. Çok güzel makale olmuş emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir