Science, Technology, Teknoloji

Kripto para dünyasında esen yeni rüzgar “NFT”

Kripto para borsasına gösterilen ilginin gittikçe arttığı bu ortamda yeni bir çılgınlık (kötü anlamda değil) ortalığı kasıp kavuruyor desek yeridir. NFT rüzgarı önce Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey, ilk tweetini, çevrimiçi açık artırmasında NFT olarak sundu, 2,5 milyon dolara kadar teklif aldı, geliri ise hayır kurumlarına bağışlama sözü verdi. Daha sonra Rock grubu Kings of Leon, son albümlerinin kripto ile şifrelenmiş bir versiyonu piyasaya sürdü. Bir blockchain şirketi ise  İngiliz sanatçı Banksy’nin Moronlar adlı eserini yakıp, ardından değiştirilemez dijital bir versiyonunu oluşturdu. 

Peki NFT ne demek?

NFT’nin açılımı Non-Fungible Token. Bunu Türkçe’ye değişimi mümkün olmayan para ya da çip olarak çevirebiliriz. Özel bir kriptografik token türü olan NFT, kopyalanamaz ve türünün tek örneği. Değiştirilemez Tokenlar (NFT), fiziksel dünyadaki koleksiyon parçalarının dijital yansımalarıdır denebilir. Herhangi bir futbolcu kartının, bir ayakkabının veya bir kalemin değiştirilemez tokenı yaratılabilir. Bu tokenlar, kripto para birimlerinin aksine birbirleriyle takas edilemezler çünkü her NFT, dijital para birimlerinin aksine birbirinden farklı şekilde tasarlanır.

NFT’ler rahatlıkla birbirilerinden ayrılabilmeleri ve doğrulanabilmeleri için özel olarak tasarlanırlar. Genellikle Ethereum altyapısında oluşturulan bu dijital varlıklar, ERC-721 ve ERC-1155 belirteçlerinin standartlarına göre oluşturulur. Değiştirilemez tokenların temelde üç özelliği bulunuyor; NFT’ler bölünemez, yıkılmaz ve doğrulanabilirdir.

NFT’ler nasıl çalışır?

NFT’lerin yaratılması ve çıkarılması için farklı çerçeveler mevcuttur. Bunlardan en tanınmış olanı, Ethereum blockchaini üzerinde eşsiz varlıklar çıkarmak ve alıp satmak için bir standart olan ERC-721‘dir.

Daha yeni ve geliştirilmiş bir standart ise ERC-1155‘tir. Tek bir kontratın hem ikame edilebilir hem de eşsiz tokenları dahil etmesine imkan tanıyarak tamamen yeni fırsatlar ortaya koymuştur. NFT’lerin çıkarılmasına yönelik standardizasyon, daha yüksek seviyede karşılıklı çalışabilirliği mümkün hale getirir, bu da en nihayetinde kullanıcılar için faydalıdır. Karşılıklı çalışabilirlik, eşsiz varlıkların farklı uygulamalar arasında oldukça kolay şekilde transfer edilebileceği anlamına gelir.  

Non-Fungible Tokenlar Nelerelerde Kullanılır?

NFT tokenlar birçok kullanım alanına sahip; koleksiyonlar, oyunlar, sanat, sosyal para uygulamaları, Akıllı Sözleşme Platformları, Governance gibi konularda talep görüyorlar. NFT tokenlara örnek ilk projelerden biri olan ve çok ses getiren CryptoKitties’i verebiliriz. Sanal kedi yetiştirdiğiniz bu platformda her bir kedi yaşı, cinsi, rengi, kişiliği gibi konularda birbirinden ayrılıyor ve her bir kedinin bir eşi daha yok. Sanat alanında kullanılan bir NFT token uygulaması olan Codex ise, yapıtınıza ait bilgileri tokenlara eklediğiniz bir platformdur. Bu platform ile sanat parçasının sahipliğini ve benzersizliğini kanıtlayarak güvenlik ve sigorta alanlarında fayda sağlayabiliyorsunuz.

NFT’leri ve kripto koleksiyonluklarını kullanan popüler projeler

NFT’leri koleksiyonluk ve alınıp satılabilir birimler olarak kullanan birçok farklı proje vardır. En popüler olanlardan bazıları şunlardır:

  • Decentraland
  • Gods Unchained
  • My Crypto Heroes
9970cookie-checkKripto para dünyasında esen yeni rüzgar “NFT”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir