EOS Blockchain neden en iyi Blockchain Platformlarından biridir?

EOS Blockchain neden en iyi Blockchain Platformlarından biridir?

Bugün size son zamanlarda bir çok tartışma programına konu edilen kripto paralardan EOS’u tanımak istiyorum. Akılcı çözümleri ve ekosistemi ile birlikte gerçekten ilgimi çekti EOS. Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var bu yazı hiçbir şekilde AL-SAT-TUT tavsiyesi içermez.

2 Mayıs 2021 tarihi itibari ile EOS’un güncel fiyatı $6,65 USD, piyasa değeri $6.325.393.074 USD. Dolaşımdaki arz 953.038.615 EOS coin.

EOS Nedir?

EOSIO blockchain, kendi içindeki kripto para birimi EOS ile çalışan ve platformu üzerinde merkeziyetsiz uygulamaları (DApp) destekleyen merkeziyetsiz bir sistemdir. Sistemin kendi tokeni olan EOS, çoğunlukla iş amaçlı kullanılıyor ve EOS ekosisteminde yer alan DApp’leri fonlamak için de “pay” (stake) işlevi görüyor. Mayıs 2017’de block.one tarafından hayata geçirilen EOS, kısaltma olarak bir anlam ifade etmiyor çünkü geliştiricileri, şu ana kadar isimle ilgili resmi bir tanımlama yapmadı. Bitshares ve Steem’in kurucusu olarak tanınan Dan Larimer, block.one CTO’su olarak görev yapıyor.

EOS protokolü, gerçek bir bilgisayarın donanımının (işlem için CPU(lar) & GPU(lar), yerel/RAM belleği ve hard-disk depolaması) çoğu özelliğini taklit ederek Google’ın Play Store ve Apple’ın App Store mağazaları gibi davranıyor. Bu hesaplama gücü EOS kripto para birimi sahiplerine eşit bir şekilde dağıtılıyor. EOS, ayrıca arayüz gelişimi için kullanılan bir web araç takımını destekliyor.

EOSIO, merkeziyetsiz ve kendi kendini yöneten bir şirket modeli üzerinden, endüstriyel ölçekte DApp’lerin kurulumunu sağlayan bir akıllı sözleşme platformu ve merkeziyetsiz işletim sistemi olarak çalışıyor. İşlem ücretlerini ortadan kaldırmayı vadeden akıllı sözleşme platformu, ayrıca saniyede milyonlarca işlemi gerçekleştirebileceğini öne sürüyor. EOS (EOS) yazılımı, merkeziyetsiz uygulamaların dikey ve yatay ölçeklenebilmesi için tasarlanmış bir blockchain mimarisi sunuyor. Çoklu CPU çekirdeği ve/veya CPU kümelerinde çalışan EOS yazılımı, hesap oluşturma, kimlik doğrulama, veritabanı, eşzamansız iletişim ve uygulama programlamaya olanak tanıyor.

EOS, iş ispatı kripto para birimleri gibi üretilemiyor, çünkü yetkilendirilmiş bir pay ispatı sistem kullanıyor. Onun yerine blok üreticileri, yeni blokları oluşturuyor ve ürettikleri her blok için yeni üretilen EOS tokenleri ile ödüllendiriliyor. Blok üreticilerinin kendilerine olması gerekenden yüksek ödül vermeleri, yıllık toplam token arzının %5’ten fazla artmasını engelleyen bir limit mekanizması tarafından engelleniyor. EOS token sahipleri, EOS ideallerine uymadığını düşündüğü blok üreticilerini oy birliğiyle görevden uzaklaştırma gücüne de sahip bulunuyor.

Geleneksel olarak, blok zinciri uygulamaları, sınırlı ölçeklenebilirlik potansiyelleri nedeniyle başarısız oldu.

EOS sahneye heyecan verici bir aşamada ve karşı konulmaz bir değer teklifiyle girdi. Platform, uygulamaları kullanıcılar için ücretsiz hale getirmek için hem dikey hem de yatay ölçeklendirmeyi destekliyor. Ayrıca, her saniye binlerce işlemi gerçekleştirmek için güvenli ve ölçeklenebilir bir altyapı sağlıyor. Ticari kuruluşlar, akıllı sözleşmeler kurma, bulut için dApp’ler oluşturma, kullanıcı kimlik doğrulama sistemleri geliştirme gibi çeşitli hizmetler için EOS blok zinciri platformundan yararlanabilir.

Örneğin, Ethereum tabanlı uygulamaları düşünün. İşlemlerin oranı şu anda o kadar düşük ki, saniyede birkaç yüz ila binlerce işlem gerektiren toplu tüketim için genişletmek istemezsiniz. Ayrıca, kullanıcılar böyle bir dApp’de başlatılan herhangi bir işlem için Gaz ücretlerini ödemek zorundadır. Düşük ölçeklenebilirlik ve artan işlem maliyeti ile işletmeler, blok zinciri üretkenliğe aykırı bir teknoloji olarak algılamaya başladılar.

Aslında, işlem ücretlerinin tamamen kaldırılması ve saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirme yeteneği, EOS blok zinciri platformunun en büyük satış noktalarından ikisidir.

EOS Blockchain Platformunun Önemli Noktaları

Temel platform yetenekleri, ana akım izleyiciler arasında bir dApp’ın başarısı veya başarısızlığından büyük ölçüde sorumludur. EOS ile başarı olasılıkları daha yüksekken, başarısızlık riskleri önemli ölçüde daha düşüktür. Bakalım neden böyle.

Genel olarak, tüm başarılı dApp’ler aşağıdaki özniteliklerin bir kısmına veya tümüne sahip olmalıdır:

Geniş Bir Kullanıcı Tabanı ile Optimal Şekilde Performans Gösterin

Bir dApp platformunun, milyonlarca kullanıcının fark edilir bir performans gecikmesiyle karşılaşmadan sorunsuz ve eşzamanlı olarak kullanmasını destekleyecek kadar ölçeklenebilir olması gerekir.

  • Sıfır İşlem Maliyeti

Kullanıcılar, bir dApp üzerinde bir işlemi başlatırken veya tamamlarken herhangi bir işlem maliyeti oluşturmamalıdır.

  • Düşük gecikme süresi

Temeldeki blockchain platformu, dApp’ın mümkün olan en düşük gecikmeyle çalışmasını sağlamalıdır. Gecikme ne kadar düşükse, kullanıcı deneyimi o kadar iyi olur.

  • Paralel ve Sıralı Performans

Bir dApp’ın iş yükünün dağıtımını sağlamak ve zamandan tasarruf sağlamak için paralel işlemeyi desteklemesi gerekir. Ayrıca, işlemlerin hatasız olmasını sağlamak için birden fazla sıralı performansa izin vermelidir.

Peki, EOS ile ilgili yenilikler neler? Bu sorunun cevabını bulmak için aşağıdaki bölümü inceleyelim.

  • Ölçeklenebilirlik

Ölçeklenebilirlik, blok zinciri açısından, saniyede gerçekleştirilen işlem sayısını ifade eder. EOS’un ortaya çıkmasına kadar bu, blockchain platformları için büyük bir darboğaz oldu. Bu sorunun kökü, herhangi bir işlemin tamamlanması için ağdaki her düğümün bir fikir birliğine varmasını gerektiren blok zinciri işlemlerinin doğasında yatmaktadır.

Bu normal bir kullanıcıyı nasıl etkiler? Visa ve Paypal’dan bir örneğe bakalım. Visa saniyede 1600 ile 1700 arasında işlem gerçekleştirirken, Paypal 193 işlemi yönetiyor. Aksine, blockchain dünyasında, Bitcoin saniyede yalnızca 3 ila 4 işlemi yönetirken, Ethereum saniyede 20 işlemle marjinal olarak daha iyi yerleştirilir.

Keskin bir tezatla EOS, bir blok zinciri platformu olmasına rağmen, devrim niteliğindeki dağıtılmış hisse kanıtı (DPOS) mekanizması sayesinde saniyede milyonlarca işlemi destekleyebilir.

EOS platformu, aşağıdaki üç kolu kullanarak ağda dağıtılan akıllı sözleşmelerin paralel olarak işlenmesini destekler:

  • Yatay ölçeklenebilirlik: Bu, ağdaki sistem ve bilgisayar sayısını artırarak işlem oranını artırma yeteneğini ifade eder.
  • Eşzamansız iletişim: İlgili tüm tarafların iletişim kurmak için aynı anda mevcut olması gerekmez.
  • Birlikte çalışabilirlik: Bu, bir bilgisayar sisteminin bilgiyi anlamlı bir şekilde kullanmanın yanı sıra değiş tokuş etme yeteneğini ifade eder.
  • Merkezi Olmayan İşletim Sistemi

Kendilerini merkezi olmayan bir süper bilgisayar olarak adlandıran diğer blok zinciri platformlarının aksine, EOS kendisini merkezi olmayan bir işletim sistemi olarak konumlandırdı. Bu, platformun çoğu bilgisayar işletim sistemine benzer şekilde kullanıcılarına geniş bir özellik yelpazesi sunmasına olanak tanır.

  • Sınırlı Enerji Tüketimi

EOS, emsallerine göre daha az enerji tüketir çünkü benzersiz delege edilmiş kanıtlama hissesi yöntemiyle fikir birliğine varılabilir.

  • Esneklik ve İzinler

EOS, siber suçluların saldırılarına ve sabotajlarına karşı güvenli olan güvenli bir platform sağlar. DPOS mekanizması, dApp hataları veya saldırıları durumunda büyük zincirin güvende kalmasını sağlar. Bu, seçilen blok üreticilerinin sistem geri yüklenene kadar dApp’ı dondurmasıyla elde edilir.

Platform ayrıca, farklı iş durumları için özel izin ve yetki şemaları oluşturmak için kapsamlı bir izin yönetim sistemi sunar.

  • Yükseltilebilirlik

EOS platformunda başlatılan tüm dApp’ler, kod düzeltme ve özelliklerin eklenmesi / değiştirilmesi yoluyla veya uygulama mantığı değiştirilerek yükseltilebilir.

  • Yönetim

EOS’da yönetişim yapısı, karşılıklı olarak kabul edilen kurallarla birlikte yargı yetkisi ve hukuk seçimi tesis edilerek korunur. Bu, anayasası ile mümkün kılınmıştır. EOS’daki her işlem, imzaya eklenen anayasanın karmasını gerektirir.

Posted by Tolgien