Programlama

Adım adım Bitcoin düşüşünün nedenleri

14 Nisan 2021 tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan bitcoin, bu tarihten sonra bazı açıklamaların da etkisiyle birlikte büyük bir düşüş yaşadı. Neredeyse %54 e yakın bir düşüşten sonra şu sıralar 37-33k arası gidip gelse de artık piyasada teknikten uzak daha çok yönlendirilme ile yürüdüğü bir döneme geldik diyebilirim.

Dünya genelinde bitcoin madenciliğinin büyük bir bölümü Çin’de gerçekleşiyor. Geçmiş zamanlarda Çin bitcoin ile ilgili piyasa kötü haberler salsa da için karlılık açısını değerlendirdiğinde bunu imkansız hale getirmenin ne kadar zarar verici bir şey olduğunun da farkında. Bu yüzden piyasayı tehdit etmekten vazgeçmiyor ama bitcoin’i tamamen yasaklamayı da göze alamıyor.

Bir kere Çin’de büyük bir güvenlik duvarı var. Kapalı kutu olmalarından kaynaklı internetin kullanım alanından tutun da internet içeriğine kadar her şey Çin hükümeti kontrolünde. Google gibi bir çok batılı şirket bile bu duruma destek verdi.

“GOOGLE , arama motorunun insan hakları, demokrasi, din ve barışçıl protestolarla ilgili web sitelerini ve arama terimlerini kara listeye alacak sansürlü bir sürümünü Çin’de başlatmayı planlıyor.”

-Kaynak: Intercept

İşin madencilik ağına gelecek olursak Çin anakarasında aklımıza gelen ilk yer Xingjiang. Xingjiang, Çin devleti tarafından işletilen ve özel madencilik şirketleri tarafından yoğun bir şekilde sömürülen bol doğal kaynaklara sahip bir bölge. Ayrıca Çin Bitcoin ve Cryptocurrency madencilik çiftliklerinin büyük bir yüzdesinin bulunduğu yer. Geniş kömür kaynaklarına sahip olan Xingjiang, ülkedeki bu hesaplama gücünün yarısından fazlasını veya %36’sını oluşturuyor. Çin, toplam BTC hash oranının %65’inden fazlasını oluşturuyor ve tüm kripto para birimleri için aynı yüzdelere yakın.

11 Nisandan bu yana geçen süreci listelemek gerekirse;

Mining rigs of a super computer are pictured inside the bitcoin factory ‘Genesis Farming’ near Reykjavik, on March 16, 2018. – At the heart of Iceland’s breathtaking lava fields stands one of the world’s largest bitcoin factories at a secret location rich in renewable energy which runs the computers creating the virtual currency. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)

11 Nisan

Çin’de bir maden kazası haberi ana akım medyada yer aldı. Sincan bölgesinde 10 Nisan’da bir kömür madeninde meydana gelen patlama ve sel, 21 madencinin mahsur kalmasına neden oldu ve kurtarma çalışmaları sürüyordu.

16 Nisan

BTC için Hashrate günlük ortalama %35 düştü ve Sincan bölgesindeki endüstriyel düzeydeki operasyonların geçici olarak durdurulduğuna dair raporlar su yüzüne çıktı. Çin hükümeti, mahsur kalan madencilerin kurtarılması devam ettiği sürece tüm madenlere operasyonları durdurma emri verdi. Madencilerin henüz kurtarılıp kurtarılmadığına veya bu kazada ölüm olup olmadığına dair bir haber yok.

30 Nisan

Çin’in İç Moğolistan bölgesi, endüstriyi oldukça kirletici olarak nitelendirerek kripto para madenciliğini (kaynak) yasakladı ve Sincan’ın bunu takip etmesi bekleniyordu.

13 Mayıs

Elon Musk, Twitter’da Tesla’nın çevresel endişeleri gerekçe göstererek BTC’yi ödeme olarak kabul etmeyi bıraktığını duyurdu (kaynak).

14 Mayıs

Kripto borsalarındaki BTC girişleri 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı (kaynak).

18 Mayıs

Çin, ödeme işleme ve finans işletmelerinin kripto para birimiyle ilgili hizmetleri kabul etmesini veya sunmasını yasakladı (Reuters).

18 Mayıs

AB’deki politikacılar, Bitcoin’in madencilik elektrik tüketimine (kaynak) bir üst sınır getirilmesine ilişkin yasalar getirmeyi düşünüyorlar.

18 Mayıs

İran hükümeti hane düzeyinde Bitcoin madenciliğine bir yasak getirdi (İran, BTC’lerin hashpower’ının% 4’ünü oluşturuyor) (kaynak).

18 Mayıs

NVidia, kripto para madenciliği için kullanımı önlemek için yeni GPU modellerindeki hash oranını sınırlayacağını duyurdu. Şirket, grafik kartlarını kripto para madencileri (kaynak) tarafından kullanılmasını engellemek için daha az verimli hale getireceğini bildirdi.

19 Mayıs

Satış yoğunlaştıkça toplam piyasa değerinden bir trilyon dolardan fazlası çıkarıldığı için kripto para birimi endüstrisi büyük bir darbe aldı.

21 Mayıs

Çin Finans Komitesi (FSDC), Liu He (ÇKP’nin Politbüro üyesi) başkanlığındaki bir toplantının ardından ülkedeki (kaynak) kripto para madenciliğine genel bir baskı yapıldığını duyurdu.

26 Mayıs

İran, yaz sezonunda elektrik talebinin artması beklendiğinden Cryptocurrency Madenciliğini yasakladı. (Bloomberg)

27 Mayıs

Çin, Sichuan bölgesel hükümeti, bölge için bir kripto madenciliği yasağının etkilerini tartışacak (kaynak).

Görüldüğü gibi teknik ne kadar iyi olursa olsun, Elon Musk’un da belirttiği üzere merkeziyetsiz diye adlandırılan sistem içinde tekelleşen bir grubun eksilmesi veya madenciliğin azaltılması tüm kripto para piyasasını olumsuz etkiliyor. Umarım gelecekte bu tip sorunlar tamamen çözülür ve insanlar gerçekten kripto para piyasasını yatırım aracı olarak görür. (Şu an yatırımdan ziyade kolay yoldan para kazanma aracı gibi görülüyor. Bu son 1 ayda yaşanan olaylar muhtemelen bu algıyı tamamen ortadan kaldırmıştır.)

10900cookie-checkAdım adım Bitcoin düşüşünün nedenleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir