Borsada para kazanmak, herkesin istediği ancak az kişinin başarılı olduğu bir hedef. Aslında çok para kazanmak yerine kaybetmeden para kazanmayı öğrenmek gerekiyor. Fakat bazen duygularımız, aklımızın önüne geçerek mantıksal yaklaşımdan uzak karar almamıza neden oluyor. Peki borsada yatırım yaparken duygularınızla mı hareket ediyorsunuz yoksa bilimsel yöntemlerle mi? Bilimsel yöntemler demişken, aslına bakarsanız teknik analiz bir bilim değil ve kazanmanın ispat edilmiş bilimsel bir yolu da yok. Ancak, para kaybetmemek için en azından tutarlı davranışlarda bulunmak ve duygulardan arındırılmış bir şekilde hareket etmek gerekiyor.
Algoritmalar işte bu noktada bize yardımcı oluyor. Hepimiz, insan olmamızın bir neticesi olarak duygusal düşünen, hırsları olan ve bazen de bu nedenle mantıksız hareketler yapan kişileriz. Algoritma ise, basit bir tanımla, iyi tanımlanmış kuralların ve işlemlerin adım adım uygulanmasıyla bir sorunun giderilmesi veya sonuca en hızlı biçimde ulaşılması işlemi olarak ifade ediliyor.
Programcı özellikle nesne yönelimli, yorumlamalı ve etkileşimi yüksek bir programa dili kullanarak (bkz:python) algoritmik trade yapacak programı yazar. Söz konusu program 3. parti aracı kurum uygulamaların betimliyicilerle komplike bir çalışma oluşturarak hem hız ve zaman tasarrufu yapar hem de bizlerdeki duygusal yaklaşımları bir kenara bırakarak teknik analiz odaklı işlem gerçekleştirir.
Algo Trading robotlarının yaptığı yüksek hızlı işlemlere High frequency trading/HFT denmektedir. Bir insan ortalama 300-600 milisaniye de kadar verebilirken, yüksek hızlı işlemlerde bu hız 6 milisaniye’ye kadar indiği biliniyor. Ayrıca ABD’de işlemlerin yüzde 60’ı, Avrupa’da 40’ı, Japonya’da 30’u algoritmik robotlarla yapıldığını biliyoruz.
Algoritmatik Robotların Özellikleri
- Duyguları yoktur
- Saniyede yüzlerce hatta binlerce işlem yapabilirler
- İnsanlar gibi düşünmezler
- Mikro saniyede alım satım işlemi gerçekleştirler
- Genellikle teknik analize göre hareket ederler
Piyasada robotların ani satışları ve ani alışları ile sert hareketler görülüyor. Teoride piyasalarda hacmi artırması nedeniyle olumlu karşılanan robot işlemler özellikle kriz dönemlerinde paniğin artmasına yol açabiliyor. Algoritmik robotlar için neyin alınıp neyin satıldığının genellikle önemi yok. Getiri potansiyeli olduğu sürece iflas açıklamış şirketin payları bile alım-satıma konu olabiliyor. Bu durum riskleri de beraberinde getiriyor. HFT’ler her ne kadar işlem hacmini canlandırsa da kontrolsüz şekilde büyümesi ise finansal piyasaların güvenilirliğini tehlikeye sokabiliyor.
Borsa İstanbul Robotlar ile 2015’te tanıştı
Borsa İstanbul, (BIST) 2015 yılında birincil veri merkezinde kolokasyon hizmetine başladı. Türk hisse senedi piyasasında algoritmalar üzerinden yüksek frekanslı işlemler (HFT) için altyapıyı hayata geçirdi. Bu noktada Credit Suisse, borsada HFT algoritma çalıştıran robotların getirdiği 4 değişime dikkat çekiyor.
- İşlem hacimlerinde artış
- Büyük hisselerde alım satım makası daralması
- Ana hisseler gün sonu işlemlerinde daha volatil
- Büyük hisselerde daha az boşluk
Robotları Kullanabileceğiniz Platformlar
Son olarak Warren Buffet’ın yatırıma ilişkin güzel sözlerinden biriyle noktayı koyalım.
Bir firmaya yatırım yaparken, o firmanın topluma ne katacağına ya da ne kadar büyüyeceğine bakmayın. Onun yerine rekabet avantajına ve bu avantajın ne kadar süreceğine bakın.
Warren Buffet
Yararlandığım kaynaklar: Paradan.net, Borsazeka.com, investopedia.com, wallstreetstock, stockalgo