Başarıyı amaçlamayın! Bunu ne kadar amaç haline getirip bir hedefe dönüştürürseniz, kaçırma olasılığınız da o kadar artar. Çünkü mutluluk gibi başarının da peşinden koşamazsınız. Başarı kendisi ortaya çıkmalı, kendisi oluşmalı ve sadece kişinin, kendinden daha büyük bir davaya kişisel adanışının amaçlanmayan bir yan etkisi olarak ya da kişinin kendini başka bir insana bırakışının bir yan ürünü olarak oluşmalıdır. Mutluluğun kendiliğinden olması gerekir, aynı şey başarı için de geçerlidir: Ona aldırış etmeyerek, kendi kendine olmasına izin vermeniz gerekir. Bilincinizi dinlerseniz ve bilginiz dahilinde bilincinizin sizden yapmasını istediği şeyi yerine getirirseniz başarı da otomatik olarak gelir. Başarının peşinizden gelmesinin sebebi ise başarıyı düşünmeyi unutmuş olmanızdır. Bu yazıyı yazmamın sebebi 2021 mart ayında yapmış olduğum paylaşım. (https://tolgagirgin.com/python-ile-pandas-ve-ta-lib-kutuphanelerini-kullanarak-hisse-senedi-ve-fiyatlarini-simule-etme/)
Akıl oyunları filmini izlemiş iseniz hatırlarsınız mutlaka. Nobel’den gelen kişi Nash’e, oluşturduğu denge kuramının yıllık içinde modern ekonominin temel taşı haline geldiğini ve federal muhabere komisyonu açık arttırmalarına ya da tekel karşıtı davalara uygulandığını bildirirken Nash, böyle bir şeyin hiç aklına gelmediğinden bahsediyor ve aptalık derecesinde bir dürüstlük sergilediğini söylüyor 🙂 RIP Forbes Nash. İlginç bir şekilde pandas ve ta-lib kütüphanelerini kullanarak finansal analiz alanında yazdığım bu makale çeşitli araştırma sitelerinde örnek olarak gösterilmiş.
Hayatımda hep bir tutkum vardı: finansal piyasalar ve analizleri. Bu ilgi beni, finans dünyasının karmaşıklığını anlamak ve finansal verilerin içindeki değerli bilgileri keşfetmek için Python dilini kullanmaya yöneltti.
Python ile araştırmalarıma devam ederken finansal verilerin ve teknik analizin mihenk taşı olan iki önemli kütüphane ile tanıştım. Pandas ve ta-lib. Bu iki güçlü kütüphane, finansal verileri işlemek ve analiz etmek için bana eşsiz bir araç seti sundu. Pandas, veri çerçeveleri ve seriler üzerinde çalışmayı kolaylaştırarak, finansal tabloların işlenmesini ve manipülasyonunu daha verimli hale getirdi. Ta-lib ise, teknik analiz göstergelerini hesaplamak ve trendleri belirlemek için bana güçlü araçlar sağladı.
Tüm bu süreçte öncelikle kendime, sonra yine kendime teşekkürü bir borç bilirim. Araştırmak güzel şey, hele ki bilgiyi doğru kullanmak ve kullanılan doğru bilgi ile kendini geliştirmek apayrı bir duygu. Kendi mutluluğumu da bu şekilde paylaşmak istedim.
Akademik çalışmalar aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.