Solana nedir? Projeleri nelerdir?

Solana nedir? Projeleri nelerdir?

Ethereum vs Solana

Solana (SOL), merkezi olmayan uygulamalar ve pazar yerleri için kripto uygulamaları oluşturan ve geliştiren köklü bir kripto girişimidir. Solana, merkezi olmayan finans (DeFi) çözümleri sağlamak için blok zinciri teknolojisinin izinsiz doğasına dayanan, oldukça işlevsel bir açık kaynak projesidir.

Solana, hız, güvenlik ve verimlilik için oluşturulmuş halka açık bir blok zinciri ağıdır. Proof of stake konsensüs algoritmasını (PoS) yeni bir geçmiş kanıtı (PoH) sistemi ile birleştirir. Merkezi olmayan bir protokol olarak tasarlanan Solana, daha önce uygulanan yenilikçi bir geçmiş kanıtlama mekanizması içerir ve hisse senedinin kanıtı protokolünü kolaylaştırır.

Solana, bu hisse kanıtı ve sözde tarih kanıtı kombinasyonunu kullanarak aslında blok zinciri ölçeklenebilirliğini iyileştirmeyi amaçlıyor. Sonuç olarak, ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden 50.000 tps’yi (saniyede işlem) destekleyebilme özelliğine sahip. 200 doğrulama düğümünün yardımıyla her 400 milisaniyede bir yeni bloklar üretirken, tümü sıfıra yakın ağ ücretini koruyor. Web sitelerinde işlemlerin miktarını ve hızını görebilirsiniz ve hatta iddialarının doğru olup olmadığını görmek için yapabileceğiniz bir stres testi bile var.

Solana, mevcut herhangi bir blok zincirinden çok daha hızlı olan ölçeklenebilir bir ağ kurmak istiyor. Zaten blok zincirlerinde çalışan bir sürü büyük isim DeFi, Web 3, kripto borsaları ve çevrimiçi oyun işletmeleri var. Daha hızlı bir blok zinciri geliştirmek için başarıyla 315 milyon dolar topladılar bile.

20 Temmuzdan bu yana Solana yaklaşık %530’luk bir artış gösterdi.

Wormhole, bir çapraz zincir mesajlaşma protokolü Solana tarafından test ediliyor. Solana’yı diğer önde gelen DeFi ağlarıyla bağlamayı amaçlayan bir birlikte çalışabilirlik protokolüdür ve şu anda Ethereum, Terra Money ve Binance Akıllı Zincir ekosistemlerini desteklemektedir.

Blok zincirleri normalde birbirleriyle konuşamazlar, bu nedenle protokol, mevcut bağlantıları olmayan blok zincir ağlarının birbirleriyle etkileşime girmesine, iletişim kurmasına izin verecektir. Genel olarak Wormhole, mevcut projelerin, platformların ve toplulukların, takas edilemeyen belirteçleri (NFT’ler) ve belirteç haline getirilmiş varlıkları sorunsuz ve güvenilir bir şekilde blok zincirleri arasında taşımasını sağlamayı amaçlar. Özellikle, veriler bu Wormhole güvenilmez köprüyü her iki yönde de geçebilir.

Bu yetenek, oylama gibi yönetişim mekanizmaları da dahil olmak üzere blok zinciri içinde farklı türde bilgi akışlarına olanak tanır. Ayrıca Wormhole, projelerin bir varlığın bir zincirde kilitlenip kilitlenmediğini ve bir sonraki zincire serbestçe geçmeden önce kopyalanıp kopyalanmadığını izleyebileceği 19 doğrulayıcı ile birlikte gelir. Protokol ayrıca, düşük gecikmeli fikir birliğine izin vererek senkronize olacak şekilde oluşturulmuştur. Bu yetenek, bilgilerin her iki yönde ve gecikme olmaksızın serbestçe kullanılmasını sağlar.

Wormhole Crypto’nun piyasaya sürülmesi, çapraz zincir teknolojisinde gelecek için güçlü bir sinyaldir. Herhangi bir blok zincirini doğrulanabilir, güvenilir bir ağ üzerinden bağlayabilen yeni bir tür mesaj protokolüdür. Wormhole, geliştiricilerin protokolü kullanarak özgürce uygulamalar oluşturmasını sağlayan rastgele veriler içeren zincirler arası mesajlarıyla tamamen geneldir. Uygulamalardan bazıları varlık transferleri, oracle verileri, yönetişim kararları ve NFT’lerdedir. Ek olarak, birlikte çalışabilirlik protokolü ağ etkilerinin kilidini açar ve kaynakların verimli kullanılmasına izin verir. Solana, görünüşe göre doğru yönlere giden güçlü bir geleceğe sahip gibi görünüyor.

Solana ekosistemi

Posted by Tolgien